Vuurwerkverkoop van start

Redactie

Vuurwerkliefhebbers kunnen vanaf zaterdag weer rotjes, vuurpijlen, gillende keukenmeiden en ander sier- of knalvuurwerk aanschaffen. Ze moeten zich nog wel even inhouden, want afsteken mag pas op oudejaarsdag.

Vuurwerkverkopers hebben in de voorverkoop tot nu toe zo'n tien procent meer verkocht dan vorig jaar. Dat Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland verwacht echter niet dat de totale verkoop uiteindelijk tien procent hoger ligt dan in 2012, maar hoopt wel op een stijging. Winkeliers verkochten toen voor zo'n 65 miljoen euro aan vuurwerk.

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Q&A Research & Consultancy bleek eerder deze week nog dat dit jaar opnieuw minder mensen van plan zijn vuurwerk te kopen. Vijftien procent van de ondervraagden zei vuurwerk te gaan aanschaffen. Vorig jaar was dat nog achttien procent en het jaar daarvoor twintig.

De meeste Nederlanders kopen geen vuurwerk omdat ze het zonde vinden van hun geld, ze het te gevaarlijk vinden of het slecht vinden voor het milieu. Ook vinden veel mensen het niet nodig om vuurwerk te kopen omdat anderen het al afsteken.

Hoewel afsteken nog niet mag zijn bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast van vijftien lokale GroenLinks-fracties al duizenden meldingen binnengekomen. De politie heeft ook de handen vol aan de handel in illegaal vuurwerk. Het illegale vuurwerk wordt bovendien steeds zwaarder door het gebruik van flitspoeder. Dat knalt vijftien tot twintig keer zo hard als zwart buskruit.

Consumentenvuurwerk mag alleen op de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht. Dat de verkoop nu op de 28e start, komt doordat er een zondag tussen zit. Handelaren moeten een speciale vergunning hebben en de kopers moeten minimaal 16 jaar zijn. Afsteken is toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.