Everton wil Heitinga helpen bij transfer

Maarten (rubbereend)

Nu de transferperiode in zicht komt, breekt een spannende tijd aan voor Johnny Heitinga. De ervaren verdediger verpietert dit seizoen op de bank bij Everton. Althans, als manager Roberto Martínez hem daartoe de mogelijkheid geeft.

Zo gaf de Spaanse oefenmeester tijdens de 4-0 overwinning op Stoke City de voorkeur aan jongeling John Stones als bankzitter. Voor Heitinga was geen plek in de selectie ingeruimd.

Een vertrek lijkt dan ook aanstaande. Helemaal nu Martínez aangeeft dat hij bereid is om Heitinga "te proberen te helpen", wanneer de transferperiode van start gaat. In gesprek met Sky Sports laat Martínez weten dat hij het jeugdexponent van Ajax eigenlijk te goed vindt voor de reservebank.

"Johnny is vanaf de eerste dag een ongelooflijke professional geweest", zo verzekert de baas van The Toffees. "Hij is van grote waarde geweest voor de manier waarop wij willen werken. Het liefst zou ik willen dat hij op het veld even belangrijk is als ernaast. Soms zien de fans die kant van het verhaal niet. Ik bewonder en waardeer dat juist enorm."

Een belangrijke rol in de kleedkamer is echter onvoldoende, beseft Martínez. "Johnny is een topspeler, en als hij weinig blijft spelen zullen we kijken hoe we hem kunnen helpen in januari. Iedereen wil dat hij speelt en een bijdrage levert op het veld, maar daarover zullen we ons de aankomende weken moeten buigen."

Fiorentina bevindt zich naar verluidt onder de belangstellenden. De huidige nummer vijf van de Serie A zit verlegen om defensieve krachten, en zou een winters bod voorbereiden.

Met het oog op het WK is Heitinga er veel aan gelegen om speeltijd te vergaren. Sinds hij bij Everton tweede viool speelt, lijkt zijn rol bij Oranje uitgespeeld. Bondscoach Louis van Gaal reserveert zijn plaatsen in de selectie uitsluitend voor spelers die over wedstrijdritme beschikken.