Vijf jaar geëist voor handel in explosief vuurwerk

Redactie

Vier mannen uit Limburg en Brabant gaan als het aan justitie ligt vijf jaar de gevangenis in voor grootschalige handel in illegaal en zwaar explosief vuurwerk. De mannen vormden volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie die de opbrengsten witwaste.

De verdachten zijn afkomstig uit Helmond, Veldhoven, Onderbanken en Heerlen en zijn in de leeftijd van 24 tot 28 jaar. In 2010 namen ze grote hoeveelheden zwaar vuurwerk mee uit fabrieken in Duitsland, Hongarije en Italië. Ze sloegen het knalwerk, waaronder 137.000 lawinepijlen, op in België en leverden vervolgens aan Nederlandse particulieren en vuurwerkwinkels en groothandels in België.

Volgens het OM is de zaak een van de grootste ooit op het gebied van illegale vuurwerkhandel. Bij doorzoekingen werd in 2010 6500 kilo zwaar vuurwerk in beslag genomen en circa zestigduizend euro aan contant geld.

Justitie benadrukte op de zitting dat de verdachten hun klanten in gevaar hebben gebracht door hen het 'levensgevaarlijke' vuurwerk te verkopen. Het ging om vuurwerk uit de zwaarste klasse die direct kan ontploffen bij ontsteking.

De rechtbank in Den Bosch doet naar verwachting over twee weken uitspraak.