Ganzen ook 's winters doodgeschoten

anoniem_22072019025900

Het ganzenakkoord tussen de provincies en zeven natuur- en landbouworganisaties (G7) is gesneuveld. Er is niet genoeg draagvlak voor het invoeren van winterrust voor de vogels. Dat heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) maandag bekendgemaakt.

Eind 2012 werden afspraken gemaakt om het aantal in Nederland verblijvende ganzen te verkleinen. In het zogenoemde ganzenakkoord werd in oktober bezegeld dat trekganzen in de winter vrijwel niet worden afgeschoten. De schade die ze aanrichten zou worden gecompenseerd door de provincies.

Natuurmonumenten en de Vogelbescherming stellen dat het akkoord niet doorgaat door de opstelling van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) . LTO zou de winterrust van de ganzen niet respecteren. Volgens de organisaties 'een essentiële pijler van het akkoord'.

De Friese gedeputeerde Johannes Kramer, die namens de provincies het overleg met de organisaties voerde, noemt het in een verklaring 'bijzonder spijtig dat het overleg niet tot het gewenste resultaat heeft geleid'. De provincies gaan nu op decentraal niveau kijken welke afspraken alsnog kunnen worden gemaakt over het ganzenbeheer. "Het verzette werk biedt daarvoor goede aanknopingspunten", aldus Kramer.

Voormalig PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens, voorzitter van de G7, geeft aan 'zeer teleurgesteld' te zijn dat het akkoord alsnog is gesneuveld.

Ganzen veroorzaken in natuurgebieden soms ecologische schade, vooral in de voedselarme gebieden waar ze van oudsher niet voorkwamen. Ook veroorzaken de dieren in sommige gevallen economische schade.