Boze moslims vallen luchtmachtbasis Nigeria aan

anoniem_22072019025900

Honderden moslimmilitanten hebben maandag een luchtmachtbasis bij de stad Maiduguri in het noordoosten van Nigeria aangevallen. Ze maakten daarbij volgens ooggetuigen gebruik van vrachtwagens en een gestolen pantserwagen. Ook de internationale luchthaven bij de stad werd aangevallen.

De stad werd maandagochtend uit de slaap gewekt door explosies en geweervuur. Ooggetuigen verklaarden lijken met doorgesneden kelen te hebben gezien en verkoolde lichamen van opstandelingen in brandende voertuigen. Hoeveel doden er precies zijn gevallen is nog onduidelijk, maar bronnen bij de overheid en het leger vrezen voor tientallen slachtoffers.

Ook de internationale luchthaven bij Maiduguri werd onder vuur genomen. Het vliegveld is gesloten. Internationale vluchten op Maiduguri werden maanden geleden al gestaakt, maar de luchthaven werd nog wel gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Volgens een bron bij het leger waren er zo'n vijfhonderd strijders betrokken bij de aanvallen. Hoe zo'n grote groep ongezien Maiduguri wist te naderen, ondanks de noodtoestand die van kracht is, is een raadsel. Mogelijk hadden ze zich vermomd als militairen. Bij eerdere aanvallen op het leger zijn meer dan eens uniformen en legervoertuigen buitgemaakt.

Vorige week voerde het Nigeriaanse leger lucht- en grondaanvallen op schuilplaatsen van de islamitische militie Boko Haram in de bossen bij Maiduguri. Door het geweld in het noordoosten van Nigeria zijn sinds 2009 al duizenden mensen om het leven gekomen.

President Goodluck Jonathan kondigde in mei voor drie staten de noodtoestand af. Hiermee erkende hij feitelijk dat de opstandelingen in veel steden en dorpen in het noorden de macht hadden gegrepen. Door de komst van grote hoeveelheden militairen werden de islamitische strijders verdreven uit stedelijke gebieden, maar geïsoleerde doelwitten zoals scholen en afgelegen dorpjes zijn nog altijd niet veilig. In oktober werden op een campus van een technische universiteit tientallen studenten doodgeschoten in hun slaap.