Commissie neemt antipestprogramma's onder de loep

Redactie

Een commissie gaat vanaf maandag antipestprogramma's voor scholen beoordelen op effectiviteit. De meest kansrijke methoden worden vervolgens in de praktijk getest, laat het ministerie van Onderwijs maandag weten.

Het aanbod aan antipestprogramma's is enorm, concludeerden Kinderombudsman Marc Dullaert en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) eerder al. Het is maar de vraag of ze effectief zijn en scholen weten door de 'wildgroei' niet welke methode ze moeten gebruiken.

Onafhankelijke deskundigen hebben in opdracht van de staatssecretaris vastgesteld aan welke criteria een goed antipestprogramma moet voldoen. Eigenaren van een programma kunnen dat tot 17 januari voor beoordeling indienen via de website van het Nederlands Jeugdinstituut, dat het onderzoek naar effectieve antipestprogramma's begeleidt.

Dekker en Dullaert willen dat scholen pesten vanaf 2015 aanpakken met een methode waarvan bewezen is dat die in de praktijk werkt. Nu gaat er volgens Dekker veel energie verloren met aanpakken die misschien niet eens nut hebben. "We kunnen pesten alleen tegengaan als we duidelijke keuzes durven maken, als we kiezen voor methoden die werken", aldus de bewindsman.