Visarend filmt eigen diefstal en vlucht

Harry

Een brutale Australische visarend heeft onbedoeld voor cameraman gespeeld. De jonge roofvogel pikte een videocamera die was geplaatst om krokodillen te filmen en legde daarmee zijn ruim honderd kilometer lange vliegreis over de onherbergzame noordwestkust vast.

Dat de camera met de duizelingwekkende beelden heel is teruggevonden werpt volgens natuurbeheerders de verdenking op een piepjonge dief. Roofvogels gaan er wel vaker met camera's vandoor, maar vernietigen doorgaans zorgvuldig het belastende bewijs. Volwassen vogels laten de opgepikte buit vaak van grote hoogte te pletter vallen. Maar deze dief maakte zelfs een selfie voor hij de camera voorzichtig op de grond achterliet.

Natuurbeschermers uit de regio Kimberly vonden het gestolen toestel terug met drie filmpjes van elk zo'n halve minuut lang. De eerste legt de diefstal vast, met beelden van de wiekende visarend die de camera weggrist en het luchtruim kiest. Later poseert de vogel uitgebreid, terwijl hij met zijn snavel het oog van de camera bewerkt. Tussendoor filmde het dier in vogelvlucht zijn tocht door de woeste kuststreek.

Voortaan snoeren de natuurbeheerders in Kimberly hun camera's naar eigen zeggen beter vast.