Amazon wil klanten dronen

Harry

De Amerikaanse online winkelketen Amazon wil bestellingen met drones gaan bezorgen. De bestellingen zouden dan, mits binnen het bereik van de drone, binnen een halfuur geleverd kunnen worden. Topman Jeff Bezos denkt dat het nog vier tot vijf jaar duurt voordat de Amazon Prime Air bezorgdienst daadwerkelijk gebruikt wordt.

Niet elk pakketje wordt met een drone bezorgd. Klanten kunnen via de website aangeven directe levering via Prime Air te wensen. Het pakje van maximaal 2,2 kilo wordt vervolgens door een drone binnen dertig minuten voor de deur van de klant afgeleverd.

Hoe Amazon diefstal van geleverde pakjes denkt tegen te gaan, is niet bekend. Het lijkt bovendien aannemelijk dat de drones niet bij elk type woning, bijvoorbeeld een appartement, kunnen leveren.

De drones zullen op z'n vroegst in 2015 in gebruik worden genomen. "Dat is het vroegste moment dat we kunnen voldoen aan de luchtvaartregels van de FAA", gaf de topman aan in het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes. Al denkt Bezos wel dat dat waarschijnlijk iets te optimistisch is.

Voordat Prime Air commercieel ingezet kan worden, denkt Amazon de technologie verder te moeten verbeteren. Hierbij draait het vooral om de veiligheid van de drones. Bezos zei in het televisieprogramma dat 'dit ding niet op iemands hoofd kan landen terwijl hij door zijn buurt loopt'.