EU praat over toetreding met Turken

Redactie

De Europese Unie heeft dinsdag de toetredingsonderhandelingen met Turkije hervat. De besprekingen lagen drieënhalf jaar stil.

Het is vooral de kwestie-Cyprus die het toetredingsoverleg sinds het in 2005 begon parten speelde. De nieuwe onderhandelingsronde gaat vooral over het Europese stimuleringsbeleid voor achtergebleven regio's. Dat is slechts een van de vele heikele onderwerpen waarover Ankara en Brussel het nog eens moeten worden. Over acht kwesties wil de EU niet eens praten zo lang Turkije zijn havens en vliegvelden niet voor goederen uit Cyprus openstelt.

Afgelopen zomer schoof de EU de onderhandelingen nog op uit protest tegen het hardhandige optreden van de Turkse regering tegen demonstranten. De Europese Commissie hekelde de 'starre houding' van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan jegens andersdenkenden vorige maand nog in klare taal. In een voortgangsrapport over de toelating van Turkije waarschuwde de EC dat grondrechten als de vrijheid van meningsuiting en vergadering bij de regering-Erdogan niet in goede handen zijn.

De Turkse minister voor Europese zaken begroette de aanvang van de onderhandelingen met instemming. Wel is er nog veel te doen, waarschuwde minister Egemen Bagis: "Eén zwaluw maakt nog geen zomer."

Europees commissaris Stefan Füle van uitbreiding noemde Turkije dinsdag een belangrijke partner voor de EU, maar klaagde dat het land 'zijn beloften nog niet heeft waargemaakt'. Füle riep Ankara op zich aan de unie toe te wijden en zich met haar te verbinden.

Daar mag de EU op rekenen, antwoordde Bagis onmiddellijk. "We zijn niet alleen bereid tot een verbintenis, maar tot een huwelijk."


Gemengde reacties over idee van Turkije in de EU (beeld: BBC)