Cypriotische voetbalbonden tekenen akkoord

Frank (franklop)

De voetbalbonden van Cyprus en het alleen door Turkije erkende Noord-Cyprus gaan samen. De twee partijen tekenden dinsdag op het FIFA-hoofdkantoor in Zürich een voorlopig akkoord, meldt de wereldvoetbalbond. Cyprus is sinds 1974 in twee delen gesplitst. Alleen het zuidelijke deel wordt internationaal erkend en dat land is ook als enige lid van de FIFA en de UEFA.

De Noord-Cypriotische bond wordt volgens de overeenkomst officieel lid van de Cypriotische bond die op zijn beurt lid blijft van de FIFA en de UEFA. De Cypirotische bond blijft op deze manier verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het voetbal in Cyprus, maar breidt zijn zeggenschap ook uit naar Noord-Cyprus.

Hoe lang het duurt voor de twee partijen volledig samengevoegd zijn, is niet direct duidelijk. Er wordt een stuurgroep ingesteld om de uitwerking van het akkoord voor te bereiden.

FIFA-baas Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini waren aanwezig bij de ondertekening van het akkoord. Blatter sprak van een 'uitstekend voorbeeld hoe voetbal bruggen kan bouwen en mensen samen kan brengen na een lange periode van conflict'.