'Windhoos Wijk bij Duurstede was tornado'

Redactie

Wijk bij Duurstede is zondag niet overvallen door een windhoos, maar door een tornado. Dat stelt weeronline.nl maandag. De tornado viel waarschijnlijk in de categorie F-1, waarbij 'matige schade' wordt aangericht.

Een windhoos is de zwakke variant van een tornado en kan zonder de aanwezigheid van een onweersbui ontstaan. Van een tornado moet worden gesproken wanneer er een directe connectie is met een onweersbui en de windsnelheid hoger is dan 105 kilometer per uur.

Gezien de schade die zondag werd aangericht in Wijk bij Duurstede, kan het volgens weeronline.nl niet anders dan dat windsnelheden van 140 tot 150 kilometer per uur werden gehaald. De zwaarste categorie is F-5, waarbij windsnelheden van meer dan 322 kilometer per uur kunnen worden gehaald. Dergelijke tornado's gelden als catastrofaal.

Het KNMI laat weten dat zondag bij Wijk bij Duurstede inderdaad sprake was van een tornado van een van de lichtere categoriën. Volgens de definities van het KNMI is dat hetzelfde als een windhoos, zegt klimatoloog Rob Sluijter.

Windhozen of tornado's ontstaan onder een actieve bui, zoals zondag gebeurde bij Wijk bij Duurstede. "Een tornado komt een tot drie keer per jaar voor in Nederland. Meestal trekt die echter over weilanden, waardoor er weinig aandacht vanuit de media voor is. In dit geval is de tornado echter over bebouwd gebied gegaan."

Waterhozen zijn wel iets anders, aldus Sluijter. Waterhozen ontstaan vaak aan het einde van de zomer, als het zeewater warmer is. "Dan zien we slurfjes in de lucht boven zee, die echter niet ontstaan door onweers- of regenwolken, zoals wel het geval is bij een tornado of windhoos."