Ook CDA wil Europese Commissie halveren

Redactie

Ook het CDA wil het aantal eurocommissarissen halveren. Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde conceptprogramma voor de verkiezingen van het Europees Parlement die volgend jaar worden gehouden. Eerder kondigde de VVD in haar verkiezingsprogramma al aan dat het mes moet in de Europese Commissie.

Volgens de christendemocraten is een goed functionerend Europa transparant en sober en vraagt het om een sterkere democratische controle. "Daarvoor is hervorming van de Europese instellingen, directere betrokkenheid van de burgers en een actievere rol van nationale parlementen noodzakelijk."

Zo pleit het CDA voor meer 'nationale rapporteurs' in de Tweede Kamer die zich bezighouden met belangrijke Europese dossiers. Ook moeten nationale parlementen langer bezwaar kunnen aantekenen tegen een Brussels voorstel.

Het verkiezingsprogramma draagt de slogan 'Naar een slagvaardig Europa' en is geschreven door oud-staatssecretaris van Europese Zaken Ben Knapen. "De vraag of je voor of tegen Europa bent is onzinnig", staat in een toelichting. "In een snel veranderende wereld is het Nederlands belang gediend met een slagvaardig Europa."

Daarom pleit de partij van Sybrand Buma voor een 'beter' Europa: 'slagvaardig' in de samenwerking en 'dicht bij' de inwoners van Nederland en de EU. Een Europa dat niets onnodig regelt en sterk is waar nodig. "Zo onderscheidt het CDA zich van de Europese socialisten en de liberalen die in Brussel pleiten voor meer Europa en een federaal Europa."

Het CDA wil bijvoorbeeld vooraf toetsen of een nieuw voorstel nationaal of in Brussel moet worden vastgesteld. Europa mag zich van de christendemocraten bijvoorbeeld niet met de Nederlandse pensioenen bemoeien. Ook moet er een slagvaardig Europees buitenlandbeleid komen, waarbij zo nodig een 'kern van lidstaten' het voortouw kan nemen in een Europese kopgroep. En niet de belastingbetaler, maar investeerders en aandeelhouders betalen voor de redding van banken en financiële instellingen.

Europese werknemers die in Nederland willen werken moeten volgens de Nederlandse cao worden betaald, valt verder te lezen. Ook mogen Roemenië en Bulgarije nog niet toetreden tot het Schengengebied en moet fraude met Europese gelden hard worden bestraft. Verder is één Europees asiel- en migratiebeleid noodzakelijk, omdat de binnengrenzen zijn verdwenen, aldus het CDA.