Honderden extra maagbloedingen na bezuiniging

Redactie

Sinds het beperken van de vergoeding voor maagbeschermers is het aantal maagbloedingen onder gebruikers van deze medicijnen met zestien procent gestegen. Tot 2011 hadden zo'n 2200 gebruikers een vermijdbare maagbloeding. Vorig jaar waren dat er 360 meer, meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) donderdag.

Tot vorig jaar slikten steeds meer gebruikers van pijnstillers ook maagbeschermers. In 2011 ging het om ruim 73 procent. In 2012, toen de middelen niet meer werden vergoed, zakte dat naar 69 procent.

Een trendbreuk, zegt directeur van het IVM Ruud Coolen van Brakel. "Het gaat hier om vermijdbare ziekenhuisopnamen. We hebben de afgelopen jaren met succes stevig ingezet op het terugdringen van onnodige maagbloedingen, maar nu is weer sprake van een toename."

Het aantal mensen dat geen maagbeschermers slikte terwijl zij daar wel voor in aanmerking kwamen, steeg volgens het IVM met 22 duizend. Het instituut roept zorgverleners en patiënten op alert te zijn op een goed gebruik van deze middelen.

"Het ministerie schatte dat het 75 miljoen euro zou schelen als maagbeschermers bij kortdurend gebruik niet meer worden vergoed', zegt Coolen van Brakel. "Maar de vraag is of dit ten koste mag gaan van bijna vierhonderd mensen die een maagbloeding krijgen." Hij wijst er verder op dat de ziekenhuisopnamen van deze mensen ook geld kosten. Het ministerie van Volksgezondheid moet volgens hem onderzoeken wat deze extra opnamen kosten en zou zich dan moeten beraden op de bezuinigingsmaatregel.

Patiënten hebben volgens de directeur ook een eigen verantwoordelijkheid. Hij wijst erop dat de middelen zeven euro per maand kosten."Dat is in vergelijking met andere middelen erg goedkoop."

Het onderzoek is gefinancierd door een biofarmaceutisch bedrijf dat ook maagbeschermers verkoopt. Toch is volgens het IVM sprake van een onafhankelijk onderzoek. Het bedrijf had om het onderzoek gevraagd omdat het maatschappelijk belang daarbij gediend zou zijn.