Veel moderne slavernij in Pakistan en India

Redactie

Pakistan en India staan in de top van landen waar moderne slavernij relatief het meeste voorkomt. De Aziatische buurlanden staan respectievelijk op de derde en vierde plek in de donderdag gepubliceerde 'Global Slavery Index' van de Walk Free Foundation (WFF), een organisatie gericht op het terugdringen van slavernij.

De eerste plaats van de index wordt ingenomen door Mauritanië. Van de 3,8 miljoen inwoners in het Afrikaanse land zijn volgens de WFF 140 tot 160 duizend slaaf. De status als slaaf gaat in het land doorgaans over van ouder op kind.

Haïti staat op de tweede plaats. Een op de tien kinderen in het land wordt uitgebuit, meldt de WFF. In Pakistan werken 1,8 miljoen slaven. In India zijn volgens het onderzoek kinderslavernij en gedwongen huwelijken zeer gewoon. In absolute termen kent het land de meeste slaven ter wereld.

De vorige jaar opgerichte WFF baseert de index van in totaal 162 landen op gegevens van regeringen en ngo's. Onder moderne slavernij verstaat de organisatie gedwongen werken, mensenhandel, gedwongen huwelijken en het inzetten van kinderen in het leger. Wereldwijd zijn er volgens de organisatie meer dan 21 miljoen moderne slaven.