FOK!filmblik: Atoll K (1951)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik van vandaag een bijzondere Frans-Itaiaanse film uit 1951 van regisseur Léo Joannon. Atoll K was namelijk de allerlaatste film die de legendarische Stan Laurel en Oliver Hardy zouden maken.

Atoll K

Stan en Ollie zijn weer eens ouderwets op dreef in deze heerlijke slapstick. Laurel heeft een enorme erfenis van een rijke oom gekregen maar ziet hoe de belasting er met het merendeel van het kapitaal vandoor gaat. Het enige dat Laurel aan de dood van zijn oom overhoudt zijn een jacht en een privé-eiland in de Grote Oceaan. Samen met een staatloze vluchteling en een verstekeling beginnen Laurel en Hardy aan de reis van hun leven.

Atoll K 1

Sinds het einde van de veertiger jaren hadden Larel en Hardy zonder filmopdrachten gezeten en de twee gaven theatershows in Europa, waarmee ze ook een aantal nieuwe filmopdrachten met Europese filmmakers wisten te regelen. Atoll K was daarvan de laatste. De film werd gemaakt met een budget van maar liefst 1,5 miljoen dollar, een voor die tijd ongehoord hoog bedrag. De productie van Atoll K ging ook niet zonder slag of stoot. Oorspronkelijk zou de film in 12 weken opgenomen moeten worden, maar door allerlei omstandigheden zou het bijna een jaar duren voordat de film af was.

Atoll K 2

Het is in de film ook duidelijk te zien dat het niet zo goed ging met de gezondheid van Stan Laurel. De acteur had vaak last van diabetes en tijdens de opnames voor Atoll K liep Laurel ook nog eens colitis en dysenterie op, waarvoor hij zelfs in een lokaal hospitaal moest worden opgenomen. Door zijn erbarmelijke gezondheid kon 'de dunne' op een gegeven moment nog maar een half uur per dag werken. Ook Oliver Hardy kampte met gezondheidsklachten. Zo had 'de dikke' last van hartfibrillatie en zware griep. Verder raakte acteur Adriano Rimoldi zwaargewond nadat hij van een jacht viel. Hij moest een maand herstellen alvorens hij weer verder kon gaan met de film. Atoll K werd ook uitgebracht als Robinson Crusoeland, Utopia en Dick und Doof erben eine Insel.