Ruim half miljoen bezoekers Uitmarkt

Thom Puiman (Juicyhil)

De 36e editie van de Uitmarkt is door meer dan een half miljoen mensen bezocht. Dat zijn er evenveel als werd verwacht en iets meer dan vorig jaar. De organisatie van het evenement spreekt van een 'uitermate goede sfeer' door het zomerse weer.

De Uitmarkt stond dit jaar in het teken van jong talent. Zo'n tweeduizend artiesten waren goed voor 355 voorstellingen op dertig podia. Het evenement, dat wordt gezien als de opening van het culturele seizoen, werd vrijdagavond afgetrapt met optredens van Kraantje Pappie, Laura Jansen en Droog Brood.

Zaterdag konden bezoekers vervolgens onder meer voorstellingen bekijken van caberetier Henry van Loon, Toneelgroep Amsterdam en Youp van 't Hek. Zondag kon het publiek onder meer kijken naar zangeres Roos Jonker, cabaretier Pieter Jouke en een hommage van Margriet Sjoerdsma aan Eva Cassidy. De speciale Bachdag die zondag voor het eerst werd georganiseerd was volgens de Uitmarkt 'zeer succesvol'.

De Uitmarkt werkte dit jaar voor het eerst samen met Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. De tenten waar in totaal 64 auteurs een voorproef van hun nieuwe werk geven, waren volgens de organisatie 'afgeladen vol'. Vooral Herman Brusselmans, Nico Dijkshoorn en Joost Zwagerman waren publiekstrekkers.

Traditioneel wordt de Uitmarkt zondagavond ook dit jaar afgesloten met de Musical Sing-a-long op het Museumplein. Tijdens het meezingevenement treden verschillende artiesten op die, onder begeleiding van het Metropole Orkest, liedjes zingen uit bekende musicals. De presentatie ervan is net als de afgelopen twee jaar weer in handen van Kim-Lian van der Meij en Frits Sissing.