Israël voorbereid op 'elk mogelijk scenario'

Thom Puiman (Juicyhil)

Een 'kalm en zelfverzekerd' Israël is voorbereid op 'elk mogelijk scenario' in Syrië. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd, in een poging de bevolking gerust te stellen.

Netanyahu liet zich niet in het openbaar uit over het de beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama om een mogelijke militaire strafactie tegen Syrië uit te stellen. Commentatoren in de Israëlische media merkten echter op dat de Amerikaanse president als besluiteloos overkomt, omdat hij vorige week nog liet doorschemeren dat een aanval ophanden was.

Veel Israëliërs zijn bang dat Syrië tegen hun land wraak zal nemen als de Verenigde Staten Syrië aanvallen. Bij verdeelpunten voor gasmaskers liep het de afgelopen dagen storm en het leger heeft meerdere raketafweerbatterijen opgesteld aan de grens en in de dichtbevolkte regio Tel Aviv. Volgens Netanyahu hoeven de Israëliërs zich geen zorgen te maken: "Onze vijanden hebben erg goede redenen om onze kracht niet op de proef te stellen. Ze weten waarom."

In Israëlische media klinkt kritiek op het uitstel van een aanval op Syrië. Enkele koppen luidden 'Obama's zigzag', 'Amerika's probleem', 'Een stap terug' en 'Assad juicht'.

"Ja, hij kan. Maar het is niet zeker meer dat hij wil", schreef commentator Yoaz Hendel in de Yediot Ahronot. "Tot het Amerikaanse Congres een aanval goedkeurt (als het al doet), zullen de chemische wapenvoorraden worden verplaatst. Het hoofdkwartier zal worden vervangen. De gekozen doelwitten zullen verlaten gebouwen worden. Het resultaat van een mogelijke aanval zal minder zijn en het bloedbad blijft."

Voor Avraham Yarm, een inwoner uit het noorden van Israël, is het besluit van Obama een teleurstelling. "Hij is het initiatief kwijt en het verrassingselement, en iedere dag boet hij in de wereld ook in aan geloofwaardigheid."