Egyptische politie arresteert vogel

MarcusViridis

Een vreemde vogel met een vreemd apparaat aan zijn poot is gearresteerd in Egypte. Hij werd ervan verdacht een spion te zijn.

Zo’n 450 kilometer ten zuidoosten van Caïro trof iemand de verdachte vogel aan. De vogel stond onopvallend tussen andere vogels te doen alsof ie aan het uitrusten en het eten was, maar een oplettende Egyptenaar laat zich natuurlijk niet zo makkelijk om de tuin leiden. De vogel kon worden geïsoleerd van zijn soortgenoten en is meegenomen naar het politiebureau. Daar werd de vogel uiteindelijk gearresteerd op verdenking van spionage.

Na diepgaand onderzoek en telefoontjes met vogelaars, kwam op een bepaald moment het besef dat het vreemde apparaat niet bedoeld was om spioneren of om van de vogel een zelfmoordterrorist te maken, maar dat het ging om een zendertje dat gebruikt wordt om de route van trekvogels te kunnen volgen. In dit geval betrof het een zender gebruikt door Franse wetenschapers. Desondanks werd de held die het dier heeft ingerekend door de autoriteiten geprezen om zijn heldhaftigheid en zijn voorbeeldige patriottisme.

Het dier zit nog steeds vast, want de aanklagers hebben nog steeds geen bevel gegeven om het onschuldige dier vrij te laten. Er is overigens nog enige discussie om wat voor vogel het hier gaat, de lokale autoriteiten spreken over een Zwaan. Maar op de aangeleverde foto’s zou een expert met een scherp oog ook kunnen concluderen dat het hier om een ooievaar gaat.

In Egypte worden dieren wel vaker beschuldigd er een tweede agenda op na te houden. Zo is er al een keertje een duif gearresteerd die ervan verdacht werd een microfilm het land uit te smokkelen en zouden zionistische haaien toeristen hebben aangevallen.