Nabestaanden Srebrenica hopen op einde proces

Thom Puiman (Juicyhil)

Nabestaanden van 3 moslimmannen die omkwamen tijdens de val van Srebrenica in 1995 hopen vrijdag een punt te kunnen zetten achter 11 jaar lang procederen. Ze vinden dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van de mannen. Het gerechtshof gaf ze gelijk, de Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in de zaak.

Nederland vindt juist dat het niet verantwoordelijk is voor de dood van de mannen. Dutchbat bestond weliswaar uit Nederlandse militairen, maar de effectieve controle over de vredesmissies was niet in handen van Nederland, maar in handen van de Verenigde Naties.

De zaak is aangespannen door Hasan Nuhanovic, tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van de vermoorde elektriciën Rizo Mustafic van Dutchbat. Nuhanovic verloor zijn vader en zijn broer. De slachtoffers werden van de compound van Dutchbat gestuurd, vielen in handen van het Bosnische-Servische leger van generaal Mladic en werden vermoord. Het Nederlandse bataljon bleek niet in staat de enclave te beschermen. Zeker 7000 moslimmannen en -jongens werden gedood.

Advocaat-generaal P. Vlas gaf begin mei al een advies aan de Hoge Raad. Ook hij vindt dat Nederland schuld heeft aan de dood van de drie mannen. Als de Hoge Raad dat advies volgt, betekent dat het einde van het jaren slepende conflict. In dat geval vragen de zij een schadevergoeding, hoewel het ze daar niet in eerste instantie om te te doen was. "Als het alleen om geld zou zijn gegaan, dan houd je dat geen 11 jaar vol", zegt hun advocaat Liesbeth Zegveld.

Als de Hoge Raad besluit de zaak terug te sturen naar een gerechtshof, laat een nieuw oordeel mogelijk maanden, zo niet jaren op zich wachten.