Geen sneller asiel voor Egyptische christenen

Redactie

Het kabinet past de asielregeling voor koptische christenen uit Egypte voorlopig niet aan. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Ook de aanvraag voor een visum wordt niet versoepeld. Die procedure is volgens de minister niet bedoeld voor mensen die langer dan 90 dagen in Nederland willen blijven.

Volgens Amnesty International zijn al zeker tientallen kerken van koptische christenen in brand gestoken sinds oud-president Mohammed Morsi werd afgezet. De fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer riep de minister dinsdag op om koptische christenen als risicogroep aan te merken, waardoor ze makkelijker in aanmerking komen voor asiel.

Timmermans ziet daar voorlopig niets in. "De huidige situatie geeft vooralsnog geen aanleiding om koptische christenen in het asielbeleid aan te wijzen als risicogroep", schrijft de bewindsman, die het verder 'betreurenswaardig' noemt dat de Egyptische veiligheidssector het geweld tegen christenen onvoldoende voorkomt.

Volgens Timmermans is bovendien niet vastgesteld dat er een georganiseerde religieuze zuivering is in Egypte. Wel staat het volgens hem vast dat individuele Egyptenaren de onrust in het land hebben aangegrepen om geweld te plegen tegen christenen.

De ChristenUnie is teleurgesteld in het besluit van de minister. "De ChristenUnie zal zich blijven inzetten voor de bescherming en wederopbouw voor alle getroffenen, maar in het bijzonder voor de koptische christenen die vogelvrij lijken te zijn", zegt Tweede Kamerlid Joël Voordewind.