Licht verlies voor Amsterdamse beurs

Redactie

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs maakte woensdag een pas op de plaats. De AEX leverde 0,4 procent in en eindigde op 367,51 punten. Heineken viel op het Damrak het meest op met een verlies van vier procent. De omzet van de brouwer steeg in het eerste halfjaar door overnames, maar onder de streep restte een lagere nettowinst.

Ook elders in Europa bleven de beurzen dichtbij huis. De Duitse DAX en de Franse beurs CAC verloren respectievelijk 0,2 en 0,3 procent.

In de AEX werden veertien fondsen lager verhandeld tegenover elf fondsen hoger. SBM Offshore won een procent op 15,35 euro nadat ING het koersdoel voor het fonds had verhoogd naar negentien euro. KPN en PostNL waren met een dagwinst van 1,6 procent de sterkste stijgers.

KPN liet weten op 2 oktober een bijeenkomst te houden waarop aandeelhouders zich kunnen uitspreken over de verkoop van E-Plus. Woensdag meldde grootaandeelhouder América Móvil de financiering van het bod van 2,40 euro per aandeel KPN rond te hebben.

In de AMX, die een half procent lager sloot, eindigde Heijmans 2,4 procent lager. De bouwer boekte over de eerste zes maanden tegenvallende resultaten. Verder kondigde het een emissie aan die vandaag bijna veertien miljoen euro opleverde.

De grootste daling in de Midkap kwam met 5,2 procent echter voor rekening van Tomtom, dat dinsdag nog een koerssprong maakte op overnamegeruchten. Deze geruchten kregen vandaag geen vervolg waardoor de koerswinst grotendeels weer uit het fonds liep.

De sterkste stijger was BAM met 0,8 procent. Donderdag voorbeurs maakt de bouwer volgens analisten een lager resultaat over de eerste jaarhelft bekend als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden en de koude winter.

Het lokaal genoteerde Spyker leverde zestien procent in. Medio september verdwijnt het fonds van de beurs en sinds de bekendmaking hiervan vliegt de koers van de sportwagenfabrikant omlaag.