Miyazaki's Castle In The Sky vestigt Twitterrecord

Vincent (vinnypassy)

Hiyao Miyazaki’s film Castle In The Sky heeft het record voor meeste Tweets in een enkele seconde verbroken. Op 3 augustus werd de film vertoond op de Japanse tv. Vijftig seconden na 10.21 uur Oosterse tijd werden liefst 143.199 tweets in één seconde verstuurd.

Het is traditie geworden dat men in Azië bij een vertoning van Castle In The Sky het woord ‘Balse’ tweet, een gesproken woord in de film zelf. Het filmpje van deze scène is bijgevoegd, maar zonder te spoileren kan gezegd worden dat het woord refereert aan een vloek die wordt uitgesproken.

De vorige keer dat dit ‘Balse-fest’ plaatsvond was in 2011 en toen werd het vorige record gevestigd met 11.349 tweets in een seconde. Daarvoor stond het record op naam van Beyoncé, toen ze tijdens de MTV Video Music Awards haar zwangerschap bekendmaakte.

Het gemiddeld aantal tweets per seconde ligt doorgaans op 5.700 en op een normale dag worden er in totaal 500 miljoen tweets verzonden. De piek leidde niet tot enige downtime op de servers van Twitter, werd uitgelegd op de blog van twitter.

twitterrecord castle in the sky

Lange tijd werd een verpulvering van het record niet voor mogelijk gehouden door Twitter, maar een herstructurering van de site heeft ertoe geleid dat er beter geanticipeerd kan worden op wereldse impulsen als deze. 

De Japanse animeregisseur Miyazaki heeft dit jaar met The Wind Rises een nieuwe film gemaakt die onder andere op het filmfestival van Toronto te zien zal zijn. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.