Omstreden Disney World-film toch uitgebracht

Nikmans

De controversiële film Escape from Tomorrow wordt tóch uitgebracht. Nadat de film op het Sundance Film Festival was vertoond, werd verwacht dat hij nooit aan een echte release toe zou komen. Omdat hij volledig in guerilla-stijl is opgenomen in Disney World. Zonder toestemming van Disney.

De surrealistische, onafhankelijk geproduceerde film verhaalt over een typisch Amerikaans gezin dat een typisch, gelukkig dagje uit wil gaan in Disney World. Maar, vlak voordat ze vertrekken, krijgt de vader te horen dat hij is ontslagen. Vervolgens ontvouwt de film zich als een psychologische thriller, met het pretpark als enge en vervreemdende backdrop. De vader probeert zijn ontslag geheim te houden, uit angst hun perfecte dagje uit te verpesten, maar krijgt al gauw door sprookjesfiguren en magische omgevingen aangewakkerde waanideeën, waarna het idyllische tripje omslaat in een paranoïde en duistere nachtmerrie.

Juist deze insteek heeft ervoor gezorgd dat regisseur Randy Moore wel eens sterker in zijn recht zou kunnen staan dan critici dachten, aangezien dit de film in de categorieën commentaar en parodie nestelt, die volgens copyright-wetten toe zijn gestaan. De film gebruikt Disney World niet zomaar als leuke backdrop, maar probeert commentaar te leveren op de manier waarop Amerikaanse gezinnen een perfecte familiedag wordt beloofd door het park in een gruwelijk iets te veranderen, eindigend met een gezin dat uit elkaar gereten achterblijft.

Of het mogelijk zal zijn de film in Nederland, buiten de bekende illegale kanalen, te kunnen zien, was op moment van schrijven nog niet bekend. Wel was duidelijk dat de film in ieder geval een vanaf 11 oktober een kleinschalige bioscoop-release zal krijgen en vervolgens beschikbaar zal komen als video-on-demand.

Beelden uit de film en commentaar van twee van de acteurs.