Grey's Anatomy raakt weer hoofdrolspeelster kwijt

Redactie

Grey's Anatomy moet volgend jaar weer afscheid nemen van een hoofdrolspeelster. Sandra Oh, die sinds het begin van de serie Christina Yang vertolkt, zwaait na het tiende seizoen af. "Ik heb alles gegeven", vertelt Oh over haar vertrek aan entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De 42-jarige actrice wil zich na tien jaar Grey's Anatomy op andere acteerklussen gaan storten. "Ik ben er klaar voor Christina Yang los te laten. Het is erg interessant om zo lang een personage te vertolken en ik heb ook het idee dat zij losgelaten wil worden."

Yang is in de ziekenhuisserie, die in Nederland door Net5 wordt uitgezonden, de beste vriendin van Meredith Grey. De ambitieuze hartchirurg Yang was het tweede personage waarmee bedenkster Shonda Rhimes op de proppen kwam. "Dit seizoen wordt bitterzoet", voorspelt Rhimes. "We gaan van elk moment dat we nog met Christina hebben genieten en vervolgens krijgt ze het afscheid dat ze verdient."

Alle contracten van de zes hoofdrolspelers uit Grey's Anatomy lopen na het komende seizoen af. Vooralsnog is Oh de enige die de serie gaat verlaten. Volgens The Hollywood Reporter starten contractbesprekingen met acteurs als Patrick Dempsey en Ellen Pompeo binnenkort. Dempsey, die Derek 'McDreamy' Sheperd speelt, liet onlangs al weten graag in discussie te gaan over een verlenging.

Oh heeft haar tegenspelers dinsdag op de hoogte gebracht. Hoewel de actrice al ruim een jaar heeft nagedacht over haar vertrek uit de serie, voelt haar besluit 'nog niet echt'. "Ik heb mezelf twee jaar gegeven om emotioneel afstand te nemen van de serie", vertelt Oh, die in mei 2012 bij Rhimes aangaf na te denken over stoppen. Hoe Christina Yang uit de serie wordt geschreven, is nog niet bekend.

De rol van ambitieuze arts heeft Oh geen windeieren gelegd. De Canadese actrice won onder meer een Golden Globe en Screen Actors Guild Award voor haar rol. Ook sleepte ze vijf Emmy-nominaties in de wacht.

Christina Yang is niet het eerste belangrijke personage dat vertrekt uit Grey's Anatomy. Acteur T.R. Knight, die George O'Malley speelde, vertrok in 2009. Een jaar later verliet ook Katherine Heigl, die Izzie Stevens vertolkte, de ziekenhuisserie. Twee artsen overleefden een vliegtuigcrash aan het einde van het achtste seizoen niet. Zodoende vertrokken actrice Chyler Leigh, die Lexie Grey speelde, en Eric Dane, die de rol van Mark 'McSteamy' Sloan voor zijn rekening nam.