Schaatser Swings begint internetcollecte

Peterselieman

De Belgische schaatser Bart Swings is een crowdfundingactie begonnen om zijn kosten voor het komende schaatsseizoen te kunnen betalen. Swings heeft volgens de website steunbartswings.be geld nodig voor trainingskampen, racefietsen, het leasen van een bus, vliegtickets, benzinekosten en sportkleding. Fans kunnen zelf aangeven waar hun donatie voor gebruikt moet worden.

Supporters kunnen Swings vanaf 65 euro steunen. Als dank krijgen ze een speciale schaatsmuts. Ook bedragen van 125, 250, vijfhonderd, duizend en 2500 euro zijn mogelijk. De investeerders krijgen onder meer T-shirts, wielershirts, skeelerpakken, schaatsclinics en een vipbezoek aan de wereldbekerfinale.

Swings steunen met kleinere bedragen is ook mogelijk. Zo is een sms'je sturen om anderhalve euro of drie euro te storten een optie. De website richt zich ook op Nederlandse schaatsfans. Zo kan worden gedoneerd via iDeal.

Crowdfunding gaat uit van het principe dat veel investeerders een klein bedrag steken in een project waardoor het realiteit kan worden. Het principe werd populair door websites als Kickstarter en Indiegogo. Vaak worden daar echter fysieke producten voor investering aangeboden. Onder meer de Ouya-spelcomputer en de Pebble-smartwatch konden dankzij crowdfunding worden geproduceerd.