Nigerianen eisen wapens tegen Boko Haram

anoniem_22072019025900

Inwoners van de Noord-Nigeriaanse stad Konduga eisen wapens van de regering zodat zij zich kunnen verdedigen tegen aanvallen van Boko Haram. Daarnaast willen ze dat de regering meer militairen naar de stad stuurt. Dat hebben zij dinsdag aan de regionale bestuurder Yale Zannah Masu laten weten toen die Konduga bezocht.

Zondag vielen strijders van Boko Haram om half zes 's ochtends een moskee aan. Daar doodden ze 47 gelovigen. In een naburig dorp werden nog eens twaalf mensen vermoord. De extremisten staken in Konduga ook nog 51 huizen in brand. Er vielen bij de aanval 39 gewonden.

Nigeria is verdeeld in een islamitisch noorden en een christelijk zuiden. Boko Haram strijdt voor invoering van de sharia in het noorden. Sinds 2010 heeft de organisatie zo'n zeventienhonderd mensen omgebracht, christenen en gematigde moslims. Medio mei heeft de regering in drie provincies in het noordoosten de noodtoestand uitgeroepen; omgerekend een zesde van het land. Zo moet het leger meer mogelijkheden krijgen Boko Haram aan te pakken. Het leger claimt overwinningen doch Boko Haram weet telkens terug te slaan.