PvdA wil overal betaald parkeren per minuut

Redactie

De PvdA wil dat automobilisten overal per minuut kunnen betalen voor het parkeren van hun auto. Kamerlid Attje Kuiken dient daarvoor woensdag een wetsvoorstel in.

"We willen commerciële parkeergarages dwingen automobilisten per minuut te laten betalen in tegenstelling tot een uur", zo lichtte Kuiken haar voorstel toe op Radio 1. In maart diende ze een soortgelijk initiatief in voor publieke parkeergarages.

Volgens Kuiken is haar partij al langer bezig met de parkeertarieven. "We zijn al een aantal jaar bezig om te kijken of we hier beweging in kunnen krijgen, dat is nog niet het geval." Volgens het Kamerlid hebben automobilisten vaak niet zoveel keuze in de stad en ontbreekt concurrentie. "Het kan uiteindelijk honderden euro's per jaar schelen."

Detailhandel Nederland berekende in maart al dat een automobilist voor een uur parkeren gemiddeld veertien procent te veel betaalt. Parkeertarieven zouden in veel gevallen op een oneerlijke manier worden berekend. Vorig jaar stegen de tarieven bovendien met gemiddeld negen procent.