Top Moslimbroederschap voor de rechter gedaagd

Redactie

De voortvluchtige geestelijk leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, en zijn machtige rechterhand Khairat el-Shater moeten over drie weken voor de rechter verschijnen. Dat heeft de Egyptische staatspers zondag gemeld. Justitie acht het tweetal medeplichtig aan de dood van acht demonstranten voor het hoofdkwartier van de Broederschap in Caïro in de nacht van 30 juni op 1 juli.

El-Shater zit vast en zal op 25 augustus in de rechtszaal verschijnen, maar Badie is nog op vrije voeten. De 'algemene masul' (gids of leider) van de Broederschap zou zich verschuilen in of rond de hoofdstedelijke Rabaa al-Adawiya-moskee, het belangrijkste bolwerk van zijn beweging.

Rashad Bayoumi, een derde kopstuk van de Moslimbroeders, moet rekenschap afleggen over dezelfde aanklacht. Drie anderen staan in dezelfde rechtszaak terecht voor moord.

De acht slachtoffers vonden de dood tijdens een betoging tegen het bewind van de toenmalige president Mohammed Morsi voor het hoofdkwartier van de Broederschap. De demonstratie was de start van een massale protestbeweging tegen diens bewind. Het leger zette Morsi twee dagen later af met een beroep op de protesten.