Man betaalt met 3402 kilo muntgeld

Bert (superworm)

Na jarenlange rechtszaken over welke slachtoffers van een auto-ongeluk in 2001 schadevergoeding uitgekeerd behoorden te krijgen, werd zakenman Roger Herrin uit Harrisburg, Illinois gedwongen om 500.000 dollar verzekeringsgeld terug te betalen.

Dat deed de man woensdag dan ook. Om ruim eenderde van het bedrag te betalen liep hij de lokale Federal Reserve-bank in met bijna 150 tassen van 25 kilo elk. In de tassen zaten kwartjes, een heleboel kwartjes.

150.000 dollar aan quarters, om precies te zijn. De munten wegen volgens de site van de US Mint elk 5,67 gram. Dat komt neer op ruim 3400 kilo aan muntgeld.

Herrin gaf aan te hebben gekozen voor kwartjes omdat betalen in centen vrij onmogelijk zou zijn geworden. Er zat aan het terugbetalen van het geld een emotionele lading. Herrins tienerzoon overleed namelijk bij het auto-ongeluk 12 jaar geleden. 

In Illinois werden eerder grote schulden voldaan in cash. Zo werd in Chicago door de Blues Brothers in 1980 de belastingschuld van het St. Helen of the Blessed Shroud-weeshuis in Calumet City contant afgerekend:


'Hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut'