Doden bij explosies in wapendepot Syrië

Redactie

Raketten hebben donderdag een wapendepot in Homs, in het midden van Syrië, getroffen. Bij de daaropvolgende ontploffingen zijn zeker veertig doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Het wapendepot stond in het stadsdeel Zahra, dat in handen is van het regeringsleger. De rebellen bestookten Zahra en het naburige stadion volgens een bron bij het stadsbestuur met een tiental raketten. Daarop schoot een enorme vuurbal de lucht in.

In Zahra vielen volgens ooggetuigen niet alleen tientallen slachtoffers, maar raakten ook veel inwoners in paniek. De wijkbewoners zijn het bewind van president Bashar Assad overwegend trouw.

De ontploffingen richten in het gebied rond het getroffen depot grote verwoestingen aan. De explosies waren volgens een ooggetuige zo krachtig dat muren van tal van gebouwen scheurden. Dikke rook- en stofwolken waren van grote afstand te zien.

Volgens een medewerker van de gouverneur van Homs zetten de raketinslagen grote delen van de wijk in lichterlaaie. Ten minste 130 mensen zouden zijn gewond geraakt. Hoeveel doden er zijn gevallen wist hij niet te zeggen. Een inwoner van Homs tekende uit de mond van Rode Kruis-medewerkers op dat minstens 22 lichamen zijn geborgen.

De ontploffingen in Homs illustreren nog eens dat de kansen in de Syrische burgeroorlog voortdurend keren. Het regeringsleger heeft de rebellen dan wel kunnen terugdringen, maar zij zijn nog steeds in staat hard terug te slaan