'Sneller bon door nauwkeurigere snelheidsmeter'

anoniem_22072019025900

Automobilisten calculeren ten onrechte een afwijking in bij het bepalen van hun snelheid. Daardoor hebben zij een grotere kans op een bekeuring. Vooral nieuwe auto's hebben een veel nauwkeurigere snelheidsmeter dan veel eigenaren denken, waarschuwt de VAB, de Belgische zusterorganisatie van de ANWB.

Vooral in Nederland is het oppassen geblazen omdat de politie daar veel strenger controleert met een kleinere snelheidsmarge, zo stelt de bond. De VAB berekende dat in 2005 nog meer dan de helft van de snelheidsmeters tien procent of meer afweek. Vorig jaar kwamen dergelijke grote afwijkingen helemaal niet meer voor. De bond vermoedt echter dat veel mensen dat niet weten en dat ze onnodig boetes riskeren.

Bij een snelheid van bijvoorbeeld 120 kilometer per uur is afhankelijk van het type auto de afwijking op de snelheidsmeter volgens de bond zo'n vier tot acht kilometer. Veel automobilisten denken echter dat ze nog niet worden geflitst als ze harder dan 129 kilometer per uur gaan. Vier procent van de ondervraagden gelooft zelfs dat de snelheidsmeter meer dan 15 kilometer per uur afwijkt. Zij rijden dan ook rustig 135.

De VAB raadt automobilisten aan om de opgelegde snelheidslimiet te respecteren en daar op eigen initiatief geen tolerantiemarge aan toe te voegen. "Dat komt zeker ook de veiligheid van jezelf en de andere weggebruikers ten goede", aldus de bond.