Gullit: "Ook in '88 begin nieuwe periode"

Maarten (rubbereend)

Ruud Gullit ziet het Nederlands elftal niet als favoriet voor het WK in Brazilië. 25 jaar na de EK-winst in 1988 ziet de voormalig topvoetballer wel overeenkomsten met zijn team.

De 50-jarige Gullit was eerder deze maand nog met Oranje mee op de oefentrip naar Azië. Bondscoach Louis van Gaal liet in aanloop naar de duels met Indonesië en China weten dat hij het Nederlands elftal niet als een favoriet ziet voor het WK. Gullit deelt die mening. "Dat was een slimme opmerking van Louis", verklaart Gullit.

"Op die manier dekte hij zich alvast een beetje in. En het is gewoon realistisch. Oranje gaat straks met een jonge groep naar Brazilië, zonder veel internationale ervaring", aldus Gullit tegen Voetbal International. "Met een paar enorme uitschieters. Ik zeg niet dat we kansloos zijn, maar Nederland behoort daar niet tot de favorieten."

"Van Gaal heeft dat benoemd en dat is verder geen probleem. Hij is ambitieus en vakkundig genoeg om het maximale uit deze groep te halen. En dan zullen we wel zien waar dat toe leidt. Vergeet niet dat wij in 1988 óók aan het begin van een nieuwe periode stonden. Marco en ik speelden net een jaar bij Milan, de meeste jongens zaten nog bij Nederlandse clubs. En we weten allemaal hoe het EK in Duitsland is geëindigd...", besluit Gullit.