[HWL] België, Nieuw-Zeeland en Australië naar halve finale

Boris (borisz)

De eerste drie kwartfinales van de Hockey World League in Rotterdam zijn gewonnen door de mannen van België, Nieuw-Zeeland en Australië. Oranje speelt later vanavond tegen Frankrijk. 

België - Ierland

België heeft zich gekwalificeerd voor de halve finale van de Hockey World League. De mannen van Marc Lammers haalden met 6-3 uit tegen Ierland en zijn dichtbij een WK-ticket.

In de eerste helft drong België meteen aan. Dat resulteerde in de openingsfase niet direct in grote kansen, maar in de negende minuut sloegen de Belgen alsnog toe. Loïck Luypaert schoot uit een strafcorner de 1-0 binnen. Amper een minuut later was het wéér raak. Na een prachtige solo van Simon Gougnard tikte de vrijstaande Thomas Briels de bal in het doel.

Daarna gingen de Belgen op zoek naar hun derde treffer. Ze kregen twee dotten van kansen, maar John-John Dohmen stuitte op de goalie en Sebastien Dockier schoot net voorlangs. Aan de andere kant van het veld was Ierland ook een paar keer dichtbij een doelpunt, maar doelman Vincent Vanash lag regelmatig dwars. In de 33ste minuut was het alsnog raak. Chris Cargo scoorde de aansluitingstreffer voor Ierland uit een strafcorner.

Na rust volgde een heus doelpuntenspektakel. Er werd zes keer gescoord. Allereerst vergrootte Jerome Dekeyser de voorsprong van zijn ploeg naar 3-1. Daarna schoot John Jackson van Ierland raak uit een strafcorner: 3-2. Vervolgens schreven Sebastien Dockier en Tom Boon de volgende twee treffers op hun naam, waarna de Ier Paul Gleghorne de spanning terugbracht naar 5-3. Het laatste doelpunt was voor de Belgen. Dockier bepaalde de eindstand op 6-3.

Nieuw-Zeeland - Spanje

Nieuw-Zeeland heeft zich ten koste van Spanje geplaatst voor de halve finale van de Hockey World League. De Kiwi’s versloegen de Spanjaarden nipt met 1-0.

Beide ploegen gaven weinig kansen weg. Stephen Jenness van Nieuw-Zeeland was in de eerste helft twee keer dichtbij een doelpunt, maar zijn pogingen gingen er allebei niet in. Spanje scoorde op zijn beurt bijna via een strafcorner van Andres Mir, maar die inzet ging net naast. Het enige doelpunt dat gemaakt werd, viel na een kwartier. Hugo Inglis van Nieuw-Zeeland werkte een pass van de zijkant tussen de palen.

In de tweede helft kreeg Xavi Lleonart de uitgelezen kans om de gelijkmaker binnen te schieten. Hij reageerde niet alert genoeg op een pass en was te laat om de bal in het lege doel te schuiven. Zijn poging werd uiteindelijk door een tegenstander geblokt. Daarna probeerde Spanje alsnog om de 1-1 te forceren, vooral via drie strafcorners in de laatste zeven minuten. Gabriel Dabanch was dichtbij de gelijkmaker, hij haalde verwoestend uit, maar zijn inzet werd gestopt door de keeper. Ook de andere twee strafcorners liepen op niets uit, waardoor de Nieuw-Zeelanders na het laatste fluitsignaal hun armen in de lucht gooiden.

Australië - India

De Australische mannen hebben zich op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finale van de Hockey World League. De ploeg van aanvoerder Jamie Dwyer,  die zijn driehonderdste interland speelde, walste over India in de kwartfinale. De basis voor de zege werd gelegd in een bizarre twee minuten, waarin liefst vier keer gescoord werd.

Australië startte uitstekend. Binnen de minuut behaalden de Kookaburra's hun eerste strafcorner, die na een variant werd benut door Glenn Simpson. Niet lang daarna benadeelde Dharamvir Singh zijn land flink, door een gele kaart te pakken. De Australiërs slaagden er echter niet in de numerieke meerderheid uit te buiten, zag ook bondscoach Ric Charlesworth die het merendeel van de wedstrijd volgde vanuit een verheven positie, staand op een rieten stoel naast het veld.

Een kwartier voor rust - beide ploegen speelden inmiddels weer met elf man - vergrootte Matt Gohdes de voorsprong alsnog. De middenvelder sloeg van rand cirkel hard raak en gaf daarmee het startschot voor een buitengewoon interessante 120 seconden, waarin de doelpunten elkaar in moordend tempo opvolgden. Eerst leek Chinglensana Singh Kangujam de spanning terug te brengen met een schot laag in de hoek, maar twintig seconden later was het verschil alweer twee. Aanvoerder Sandeep Singh werkte de bal achter zijn eigen keeper. Een halve minuut later maakte Russell Ford de Indiase malaise compleet door vallend voor de 4-1 te zorgen.

Ook de start van de tweede helft was voor de Australiërs. Chris Ciriello zag zijn corner worden gekeerd, maar Matthew Swann was het meest attent in de rebound: 5-1. Met Swanns goal was direct het laatste restje spanning verdwenen. India probeerde nog wel terug te komen, maar was simpelweg niet bij machte de groen-gele verdedigingsmuur te slechten.

Omdat de Australiërs meer bezig waren met Dwyer een doelpunt te gunnen in zijn jubileumduel, dan de score verder op te voeren kwam in de score geen verandering meer. Australië is door het bereiken van de laatste vier in Rotterdam, bijna zeker van een ticket voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Den Haag. De Aussies nemen het vrijdag in de halve finale op tegen de winnaar van Nederland-Frankrijk. India treedt dan aan tegen de verliezer van die kwartfinale.