Kabinet: 6 miljard bezuinigen

Redactie

Het kabinet gaat volgend jaar maximaal 6 miljard euro extra bezuinigen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft dat woensdag aan de Kamer geschreven. Ook als de economische cijfers de komende maanden verder tegenvallen, wordt er bovenop de 6 miljard niet nog eens extra bezuinigd.

Het kabinet neemt daarmee de opdracht van eurocommissaris Olli Rehn over, die in zijn aanbevelingen voor Nederland stelde dat het kabinet volgend jaar 1 procent van het bruto binnenlands product moet bezuinigen. Dat komt neer op 6 miljard euro.

"We hebben de kogel door de kerk gejaagd en committeren ons aan 6 miljard structureel vanaf volgend jaar aan extra maatregelen", zei Dijsselbloem woensdag in de Kamer. Hij geeft toe dat Nederland daarmee ook volgend jaar door de Europese begrotingsgrens van 3 procent kan schieten.

"Maar je mag ervan uitgaan op basis van de uitlatingen van eurocommissaris Rehn dat als we structureel 6 miljard bezuinigen en de cijfers verslechteren, en die verslechteren as we speak, dat de commissie ons dan meer tijd zal geven."

Kabinet: 6 miljard bezuinigen
Kabinet: 6 miljard bezuinigen (Foto: ANP)