Eerste vaatje nieuwe haring brengt 66.500 euro op

Redactie

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe van dit jaar is woensdag voor 66.500 euro geveild op de visafslag in Scheveningen. Het vaatje is gekocht door rederij Jaczon, meldt een woordvoerder van het Nederlands Visbureau. Vorig jaar werd nog een recordbedrag van 95.000 euro voor het eerste vaatje neergeteld.

De opbrengst van de vis gaat dit jaar naar Cliniclowns. De veiling en de daarmee gepaard gaande start van het haringseizoen stond aanvankelijk twee weken geleden gepland, maar door het koude weer was de haring toen nog niet groot en vet genoeg. De traditionele Vlaggetjesdag in Scheveningen ging wel door en stond deze keer in het teken van het uitzwaaien van de vissersvloot, zoals vroeger ook het geval was.

Hollandse Nieuwe is overigens niet Hollands. De haring wordt al jaren gevangen in de Noordzee bij Noorwegen en in Denemarken. De bereidingswijze is nog wel typisch Nederlands. Een haring mag pas Hollandse Nieuwe worden genoemd als die minimaal zestien procent vet bevat, tussen half mei en eind juni is gevangen en gekaakt is.

De nieuwe haring is sinds woensdag weer overal verkrijgbaar. Ook worden in het hele land haringparty's gehouden.