Teeven wekt irritatie oppositie

Redactie

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft woensdagochtend de irritatie van de oppositie gewekt door in de Volkskrant aan te kondigen dat asielzoekers minder vaak worden opgesloten.

Gerard Schouw (D66) maakte er aan het begin van een debat over het vreemdelingen- en asielbeleid een punt van. Hij wees Teeven erop dat hij eerst de Kamer moet informeren en niet de media. PVV-er Sietse Fritsma trok het meest fel van leer. "Ik vind het ronduit een schoffering van de Kamer." Ook de SP en GroenLinks noemden de gang van zaken onwenselijk.

Teeven zag het probleem niet. Hij wees erop dat hij al eerder heeft toegezegd dat hij met een humaner asielbeleid komt. "Het verbaast me dat u dit als nieuw nieuws ziet." De kwestie komt binnenkort officieel aan de orde in de ministerraad en dan wordt de Kamer meteen per brief geïnformeerd, zei hij.

Fritsma was het niet met hem eens. "Dit is baanbrekend. De staatssecretaris geeft via de Volkskrant aan dat de vreemdelingenbewaring gewoon wordt opgeheven op enkele uitzonderingen na." En Teeven is hiermee 'de koning van links', zei hij. "De beste slaaf die de PvdA zich maar had kunnen wensen."

De PVV'er voorspelde dat de aanpassing van het vreemdelingenbeleid 'een hoop ellende' zal opleveren. Het illegalenprobleem zal groter worden en aangezien illegalen niet meer worden vastgezet betekent dat meer overlast en criminaliteit, aldus Fritsma.

De SP en de ChristenUnie toonden zich verheugd over de plannen. "Dit is uiteraard goed nieuws", zei Sharon Gesthuizen (SP). Joël Voordewind (CU) prees de voortvarende aanpak van Teeven.

Teeven deed de toezegging voor een humaner asielbeleid naar aanleiding van het debat over de dood van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov. Die pleegde zelfmoord nadat hij in Nederland onterecht in de cel was gezet.