Nieuwe Ziektewet kan werkgevers tonnen kosten

Redactie

Werkgevers lopen het gevaar te veel geld te betalen voor ex-werknemers in de Ziektewet. Gegevens van het UWV over ex-werknemers kloppen vaak niet, waardoor de werkgevers mogelijk te veel ziektewetpremie voor ze moeten betalen. Dat bedrag kan oplopen tot vijf ton per 'foute' werknemer, meldt risicoadviseur Aon vrijdag.

Het UWV stuurt de werkgevers aankomende week eenmalig een lijst van de ex-werknemers die in 2012 een ziektewetuitkering kregen. Als de werkgever fouten hierin niet tijdig doorgeeft, bestaat de kans dat hij volgend jaar te veel premie moet afdragen.

"Onze ervaring is dat de foutmarge in dergelijke werknemerslijsten relatief hoog is", zegt Daniël Rijnbeek, managing consultant bij Aon. "Op basis van eerdere onderzoeken gaan wij uit van een foutmarge van zeker 35 procent." Als er bijvoorbeeld een ex-werknemer op de lijst staat, die helemaal niet in dienst is geweest bij de betreffende werkgever, moet de werkgever dat binnen vier weken aangeven bij het UWV.

De uitkeringsinstantie verstuurt de lijsten in verband met de nieuwe Ziektewet die in oktober vorig jaar is aangenomen. Werkgevers zijn vanaf 2014 individueel verantwoordelijk voor werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan in hun proeftijd of hun tijdelijke contract.