Manilla boos op Dan Brown

Redactie

Dan Brown heeft zich de woede van de Filipijnse hoofdstad Manilla op de hals gehaald. In Inferno, zijn nieuwste boek, beschrijft Brown de wereldstad als 'de poorten van de hel'. De voorzitter van de dienst voor stadsontwikkeling in Manilla, Francis Tolentino, is 'zeer teleurgesteld' over deze beschrijving van zijn 'geliefde metropool'. Dat heeft hij donderdag in een open brief aan Brown geschreven.

In Inferno noemt de metgezel van hoofdpersoon Robert Langdon Manilla een stad van 'six-hour traffic jams, suffocating pollution, horrifying sex trade'. Zij voegt daaraan toe dat ze 'door de poorten van de hel ging'. Tolentino noemt Manilla in zijn brief een 'ingang naar de hemel'. Hij hoopt dat Brown daaraan denkt als hij weer over Manilla schrijft. De Amerikaanse uitgever van Brown, Doubleday, wilde geen commentaar geven.

Het is niet de eerste keer dat autoriteiten van de Filipijnse hoofdstad reageren op een negatieve omschrijving van de agglomeratie, die bijna twaalf miljoen inwoners telt. In 1999 werd actrice Claire Danes de toegang tot de Filipijnen ontzegd omdat zij Manilla had omschreven als 'stinkend, vreemd en vol ratten'.

Inferno werd tien dagen geleden uitgegeven. In Nederland staat het boek, in verschillende uitgaven, op de eerste, tweede en zeventiende plek van De Bestseller 60.