'Grensrechter mogelijk niet overleden door schoppen'

Redactie

De Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen is mogelijk niet door schoppen en trappen overleden. Het kan ook dat er spontaan een sneetje in zijn halsslagader was ontstaan. Dat staat in een rapport dat een forensisch patholoog voor advocatenkantoor Spong Advocaten, dat een van de verdachten van de zaak verdedigt, heeft opgesteld. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Voor het rapport heeft de patholoog, voorheen werkzaam bij Scotland Yard, een deel van de ader van Nieuwenhuizen onderzocht. Dat was door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bewaard na de sectie. De patholoog zag een afwijking, die in uitzonderlijke gevallen, zoals bij het te ver rekken van de ader, (bijvoorbeeld als iemand keihard voor z'n plaat getrapt wordt door meerdere mensen) kan leiden tot plotseling overlijden.

Door het NFI was deze afwijking niet ontdekt. In het sectierapport van het NFI wordt geconcludeerd dat de grensrechter 'hoogst waarschijnlijk' om het leven kwam door trappen tegen zijn hoofd en nek.

Richard Nieuwenhuizen overleed begin december nadat hij een dag ervoor in Almere was mishandeld door een aantal spelers van Nieuw Sloten. Zes spelers van de club en een vader van een van de spelers zitten nog vast. Een verdachte werd eerder vrijgelaten. Volgende week woensdag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Lelystad.