Toch geen kouderecord donderdag

Redactie

Donderdag is toch niet de koudste 23 mei ooit geworden. Om 18.20 uur werd in De Bilt onverwacht een temperatuur van 10,5 graden gemeten, waardoor het kouderecord uit 1975 ternauwernood standhield. Dat jaar werd het op 23 mei niet warmer dan 10,4 graden.

Het leek er lange tijd op dat het kouderecord donderdag zou sneuvelen. De hele middag en ochtend kwam het kwik niet boven de 10,3 graden uit in De Bilt, waardoor meteorologen van weeronline.nl voorzichtig durfden te spreken van een record. Rond 17.00 uur werd nog 9,4 graden gemeten in De Bilt.

Toch is het deze donderdag opvallend koud voor de tijd van het jaar. Gemiddeld ligt de temperatuur eind mei op 18 graden. Ook vielen op veel plaatsen stevige buien, soms met hagel. In Limburg viel ruim twintig millimeter: zo'n twee volle emmers per vierkante meter.

In de nacht van donderdag op vrijdag en van vrijdag op zaterdag is er kans op vorst aan de grond. Volgende week stijgt de temperatuur langzaam richting normaal, al is onduidelijk of dat deze maand nog wordt bereikt.