Peter Greenaway filmt Dood in Venetië in Engeland

Melanie (MelanieK)

De Britse regisseur Peter Greenaway gaat het boek Dood in Venetië van de Duitse schrijver Thomas Mann uit 1912 verfilmen. De opnames vinden plaats in Groot-Brittannië, schrijft de Britse filmsite Screen Daily vrijdag.

Hiermee keert de filmmaker na ruim twintig jaar terug naar zijn geboorteland. De vorige film die hij daar schoot, The Cook, The Wife, His Wife and Her Lover, dateert uit 1989.

Dood in Venetië gaat over de schrijver Gustav von Aschenbach die naar Venetië reist. In zijn hotel verblijft Tadzio, een Poolse jongeling, door wiens schoonheid de schrijver bezeten raakt. Desondanks wisselt hij nooit een woord met de jongen. Het boek werd in 1971 al verfilmd door de Italiaan Luchino Visconti.

De film zou eerst in Italië worden opgenomen. Greenaway besloot echter om met Britse acteurs te werken en op Britse locaties te filmen. "De laatste tijd is er een grote toename in bedrijvigheid in de Britse filmsector en de studio's lijken beter bereid samen te werken", zei hij.

Sinds 1989 heeft Greenaway door heel Europa gewerkt, waaronder ook in Nederland. In 2007 regisseerde hij Nightwatching, over het leven van Rembrandt en over de controverse rondom de moordenaar die op het schilderij De Nachtwacht te zien zou zijn. Ook maakte hij Goltzius and the Pelican Company met Halina Reijn, die in 2012 op het Nederlands Film Festival werd vertoond.

De 71-jarige Welshman werkt aan de film Eisenstein in Guanajuato, over de Russische regisseur Sergei Eisenstein en zijn verblijf in Mexico in de jaren dertig. De opnames hiervan starten in oktober. Daarna wil Greenaway beginnen met Dood in Venetië.

Greenaway is momenteel op het filmfestival van Cannes voor zijn nieuwe film 3x3D. Deze film bestaat uit drie delen, naast Greenaway geregisseerd door Edgar Pera en Jean-Luc Godard, en laat de ontwikkeling van 3D in cinema zien. Greenaway heeft er nooit een geheim van gemaakt zelf een hekel te hebben aan 3D-films.