Veel homofobie in EU

Ser_Ciappelletto

Uit een onderzoek dat het Europese Agentschap voor Grondrechten (FRA) heeft gehouden, is gebleken dat discriminatie van homo- en biseksuelen en transgenders (LGBT's) nog steeds veel voorkomt in de EU. Ongeveer de helft LGBT's in de EU is het afgelopen jaar met homofobie geconfronteerd geweest.

Het FRA ondervroeg zo'n 93,000 LGBT's in de EU en Kroatië, in wat ze 'het meest complete onderzoek in z'n gebied' noemen. De resultaten van het onderzoek werden vandaag in Den Haag gepresenteerd in het kader van de Internationale Dag tegen Homofobie.

Volgens het onderzoek heeft 46 procent van de LGBT's in Europa zich in de afgelopen twaalf maanden gediscrimineerd of lastiggevallen gevoeld vanwege hun geaardheid. 26 procent zei in het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met geweld of ernstige bedreigingen.

Het meest homovriendelijke land is Nederland. Slechts 30 procent van de LGBT's in Nederland zegt het afgelopen jaar gediscrimineerd of lastiggevallen te zijn. Ondanks onze goede score, aarzelt 73 procent nog steeds om hun geaardheid te tonen op straat.

Ook landen als Denemarken, Zweden en Spanje zijn relatief LGTB-vriendelijk. Vooral in Oost-Europa is homofobie nog sterk aanwezig. Hoewel in Tsjechië LGTB's het minst bang zijn om hun geaardheid op straat te tonen, zijn Kroatië en Litouwen wat betreft homofobie de koplopers. Daar voelde 64 procent van de LGTB's zich in het afgelopen jaar gediscrimineerd of lastiggevallen.

Leden van het Europese Parlement hebben al met afgrijzen gereageerd op de resultaten. Rapporteur van de het committee van burgerrechten Raül Romeva i Rueda wees erop dat de Europese Raad al een tijd de Europese antidiscriminatierichtlijn blokkeert die reeds in 2009 aangenomen werd door het Europees Parlement.

Kinga Göncz, die als vertegenwoordiger van het Europese Parlement aanwezig was bij de presentatie, zei: "We mogen niet toestaan dat miljoenen medeburgers schaamteloos gediscrimineerd worden vanwegen hun geaardheid of genderidentiteit. We mogen niet toestaan dat homofobische praat en haat tegen LGTB's zonder serieuze consequenties verspreid kunnen worden door populistische en extreemrechtse groepen."

Je kunt hier zelf de cijfers van het onderzoek bekijken.