Supermarkten willen openheid over fout vlees

Redactie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet openheid geven over de afnemers van vijftig miljoen kilo verdacht rundvlees. Dat stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de levensmiddelenhandel.

De NVWA heeft ruim 130 bedrijven die het vlees hebben afgenomen, opdracht gegeven het vlees te traceren en terug te halen, maar heeft niet de namen van de bedrijven genoemd. Supermarkten zijn graag bereid om te helpen producten met het verdachte vlees uit de schappen te halen. Daarvoor moeten ze wel weten om welke leveranciers het gaat, zegt het CBL.

Het CBL verbaast zich er bovendien over dat de bedrijven twee weken de tijd krijgen om het vlees te traceren. "Volgens Europese regels moet je binnen vier uur kunnen zeggen van wie je het vlees hebt gekregen en aan wie je het hebt geleverd", zegt een woordvoerder. "Waarschijnlijk zitten er een paar schakels tussen. Als die allemaal twee weken de tijd krijgen, gaat het wel erg lang duren."

Het verdachte vlees komt van de vleesverwerker Willy Selten in Oss. Omdat de herkomst van het vlees niet duidelijk is, is de voedselveiligheid volgens de NVWA niet gegarandeerd.