Dr. Caligari na 94 jaar opnieuw in première

Desunoto

Het internationaal filmfestival van Berlijn, ook bekend onder de naam Berlinale, heeft aangekondigd dat de editie van 2014 een bijzonder hoogtepunt krijgt. Er zal een nieuw gerestaureerde versie getoond worden van de Duitse klassieke horrorfilm The Cabinet of Dr. Caligari van regisseur Robert Wiene.

De film is digitaal gerestaureerd door de Murnau Foundation in samenwerking met het Bundesarchiv-Filmarchiv en L'Immagine Ritrovata – Film Restoration & Conservation.

De Murnau Foundation heeft eerder al een iconische Duitse film opgeknapt. In 2010 deed de stichting haar restauratie van de film Metropolis uit 1927 uit de doeken. De film krijgt tevens een nieuwe soundtrack van de hand van Amerikaans jazzmuzikant John Zorn.

De expressionistische stille film wordt door velen gezien als onmisbaar in de filmgeschiedenis. The Cabinet of Dr. Caligari ging in 1920 in première en wordt nu beschouwd als één van de eerste horrorfilms, één van de eerste films met een plottwist op het eind en door sommigen ook als de eerste film waarin we met een 'zombie' te maken hebben. Ook is de film een grote inspiratiebron geweest voor vele filmmakers in de jaren erna.

De 64e editie van het Berlinale vindt plaats van 6 tot en met 16 februari in 2014. The Cabinet of Dr. Caligari zal op 9 februari vertoond worden.

Filmposter The Cabinet of Dr. CaligariThe Cabinet of Dr. Caligari na 94 jaar opnieuw in première