Todt: "Te veel pay-drivers in Formule 1"

Peterselieman

Het is FIA-president Jean Todt een doorn in het oog dat er veel betalende coureurs in de Formule 1 zijn. De Fransman vindt dat dit niet nodig moet zijn op het hoogste niveau van de racesport en daarom dat de kosten voor de renstallen met 30% gereduceerd gaan worden.

Vorige maand leek Todt de rol van de FIA bij het besparen van kosten te bagetalisseren door te stellen dat zijn organisatie alleen voor het uitvaardigen en handhaven van de regels. Veel teams zijn het hier echter niet mee eens en vinden dat de FIA in deze zaak juist wel een belangrijke positie inneemt en dat het huidige resource restriction agreement niet ver genoeg gaan. Ook toprenstallen als Ferrari en Red Bull Racing zijn niet blij met de huidige overeenkomst.

Tegenover Spox lijkt Todt hier nu gehoor aan te geven. "Ik heb nooit iemand horen zeggen dat hij tegen het reduceren van de kosten is. Ik weet zeker dat als we fatsoenlijke voorstellen maken iedereen ermee in kan stemmen. We moeten snijden in de kosten om alle teams aan boord te houden. Je moet een compromis sluiten, de FIA moet tot een akkoord komen met zowel de commerciële rechtenhouder als de teams."

De FIA-president denkt dat een besparing tot wel 30% haalbaar moet zijn om in te dammen dat coureurs voor een stoeltje moeten betalen. "Het is toch niet normaal dat de helft van het veld voor een stoeltje betaalt? De Formule 1 is de top van de motorsport en het is dan ook niet goed dat een coureur veel geld moet inzamelen om er überhaupt bij te kunnen zijn."