Di Canio verdedigt zich tegen racismebeschuldiging

Boris (borisz)

Paolo di Canio heeft zich maandag verdedigd tegen beschuldigingen dat hij een racist is. De 44-jarige Romein, die afgelopen weekeinde door Sunderland werd aangesteld als nieuwe oefenmeester, deed dat in een verklaring waarin hij zei dat de beschuldigingen hem pijn deden.

"Praten over racisme? Dat is dom, dom en belachelijk", liet Di Canio weten. "De mensen die me kennen kunnen dat idee snel rechtzetten."

Ook Sunderland zelf koos de aanval. De club beschuldigde oud-vicevoorzitter David Milliband ervan een 'politiek circus' te hebben ontketend. De voormalige Britse minister van buitenlandse zaken stapte op bij Sunderland nadat de club Di Canio aan had gesteld. Daarbij verwees hij naar racistische uitlatingen van Di Canio. Sunderland noemt dat nu 'beledigend'.

Di Canio, die onder meer voor Lazio, Juventus, Napoli, AC Milan, Celtic en West Ham United speelde, werd in 2005 door de FIFA beboet nadat hij een doelpunt had gevierd met een fascistische groet. In een interview liet hij toen weten: "Ik ben een fascist, geen racist."

De Italiaan wees er nu op dat dat interview 'vele jaren oud' was. "Mijn opmerking werd op een heel negatieve manier neergezet. Als iemand zich gekwetst voelt, dan spijt me dat. Maar dit komt niet van mij."