Gerrans wint openingsrit in Baskenland

Boris (borisz)

Simon Gerrans heeft maandag de eerste etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Australiër van Orica-Greenedge won na 156 kilometer de sprint van de voorste groep in Elgoibar. Hij troefde de Slowaak Peter Velits (Omega Pharma-Quick-Step) af. De Spanjaard Angel Vicioso van Katusha kwam als derde over de streep.

De etappe werd kleur gegeven door een ontsnapping van zeven renners, waarvan Amets Txurruka het langste stand hield. Op de voorlaatste klim moest evenwel ook de Spanjaard capituleren, met name door het werk van Saxo Bank, de ploeg van Alberto Contador.

Op de slotklim van de tweede categorie bleven de favorieten aanvankelijk bij elkaar, maar een valpartij zorgde alsnog voor enkele verschillen. De Belg Jurgen van den Broeck was het grootste slachtoffer.

Pieter Weening was op de tiende plaats de beste Nederlander. Tom-Jelte Slagter, Laurens ten Dam en Wout Poels maakten deel uit van een groep die op vijf seconden binnenkwam.

Gerrans is door zijn overwinning ook de eerste leider in de zesdaagse rittenkoers. Dinsdag staat een rit van Elgoibar naar Vitoria over 170 kilometer op het programma.