Van Baalen: euro nog niet gered

anoniem_22072019025900

Met het tijdelijk oplossen van de ergste problemen in Cyprus is de euro nog niet gered. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed. "Je kunt verwachten wat je wil, maar het loopt altijd anders."

Na het openen van de banken op Cyprus is een bankrun uitgebleven. "Maar als die bankensector verder inklapt en het toerisme niet enorm omhoog gaat, wat zijn daar dan de middelen van bestaan?", voerde Van Baalen aan. "Dan dreig je weer een nieuwe hulpactie te moeten hebben. En dat is het grootste probleem van de euro."

De euro is niet gered zolang in 'een flink aantal landen' geen hervormingen zijn doorgevoerd. Landen met grote financiële problemen moeten volgens Van Baalen voor de keuze worden gezet te hervormen of de euro te verlaten. "Het is nu juridisch niet mogelijk een land eruit te zetten. Maar als bijvoorbeeld Cyprus steun weigert gaat het falliet, dus er is een hefboom."

Voor een land zelf hoeft het volgens Van Baalen niet eens een doemscenario te zijn om uit de euro te stappen. "Door het devalueren van de eigen munt kan een land aantrekkelijker worden voor toerisme en andere zaken."

De Europarlementariër was lovend over minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA), die veel kritiek kreeg omdat hij eerder deze week de suggestie had gewekt dat de aanpak van Cyprus model zou kunnen gaan staan voor toekomstige reddingsoperaties. "In het begin van de week sprak iedereen er schande van, maar aan het eind van de week vonden mensen het goed dat hij heeft aangegeven hoe het ook kan."

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, ook in de uitzending, was kritischer. "Het is buitengewoon onverstandig meteen een voorschot te nemen op volgende landen. Als je vertrouwen weg wil halen, moet je het zo doen." Volegns hem bestaat het risico dat mensen door zulke uitspraken gaan vrezen voor hun spaartegoeden.

Van Baalen wees erop dat het geen geheim is dat er een kans bestaat op meer reddingsoperaties. "Een land als Slovenië zit er ook aan te komen, net als Malta. In Spanje zijn er ook problemen. Ik weet niet wat er gaat gebeuren, maar met meel in de mond spreken, zoals Dijsselbloems voorganger Jean-Claude Juncker deed, werkt zeker niet." Van Baalen wees erop dat Juncker in 2011 aangaf dat hij zou liegen 'als het erop aankomt'.