'Ziekenhuis niet van faillissement redden'

anoniem_22072019025900

Als een ziekenhuis failliet dreigt te gaan hoeft het niet te rekenen op hulp van de overheid. Daarvoor waarschuwt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Als een ziekenhuis in financiële nood met geld van de premiebetaler wordt gered is dat volgens de minister een slecht signaal voor ziekenhuizen die door goed beleid niet in de problemen komen. Zij trekt een vergelijking met de bankenwereld, waar de staat al meerdere keren te hulp moest schieten om een bank overeind te houden.

"Het feit dat wij banken moeten redden is al pervers. De bank krijgt de boodschap dat als zij het niet goed doet, de belastingbetaler toch klaar staat om haar te redden. Met ziekenhuizen wil ik zeker die kant niet op." Cruciale zorg moet wel overal in Nederland beschikbaar blijven, maar de minister is niet bang dat dit door een faillissement niet meer het geval zal zijn. "Dit is de stad Nederland. Als ik rondspuug in de Randstad, dan raak ik vijf ziekenhuizen."

In het verleden sprong de overheid bij toen de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad in de problemen kwamen. Momenteel kampen ziekenhuizen in Zoetermeer en Spijkenisse met financiële problemen.

Schippers vindt dat er te veel ziekenhuizen zijn gefuseerd. Zij zegt zich af te vragen of daar altijd wel goed over is nagedacht. Ze wil geen namen noemen van fusies waar zij haar twijfels over heeft. Deze week kondigden het AMC en het VUmc een verregaande samenwerking aan die tot een fusie moet leiden.


Schippers: ziekenhuis niet van faillissement redden (Foto: Novum)