Bosjongen bouwt nieuw leven op in Berlijn

anoniem_22072019025900

De zogenoemde bosjongen probeert een nieuw leven op te bouwen in Berlijn. Voor het eerst sinds lange tijd gaat het goed met hem, zegt hij tegen het AD, die hem opspoorde in een 'grauwe achterstandswijk' aan de Zuidrand van de Duitse hoofdstad.

De 20-jarige jongen dook in 2011 op in Berlijn. Daar beweerde hij jarenlang met zijn vader rond te hebben gezworven en onder meer in een tent in de natuur te hebben overleefd. Hij zei dat zijn vader was overleden en dat hij niet meer wist wat hij moest doen. In februari is zijn vader overigens daadwerkelijk overleden.

Omdat hij beweerde 17 jaar oud te zijn, gaven de autoriteiten hem onderdak in een begeleidingsinstelling voor minderjarigen. Daar kreeg hij zakgeld, kost en inwoning, kleding en persoonlijke begeleiding. De politie kreeg uiteindelijk argwaan en verspreidde vorig jaar juni een foto van hem. Al snel bleek de bosjongen een man uit Hengelo.

Op de vlucht voor een huurschuld van zo'n achtduizend euro en een ex-vriendin die claimde zwanger te zijn had hij de trein naar Berlijn genomen. De keus viel op die stad omdat dat vanuit Hengelo de goedkoopste bestemming in het buitenland was, zegt de man in het AD. Na een paar dagen feesten was het geld op en meldde hij zich met een verzonnen verhaal bij de politie.

Hij wil volgens de krant niet zeggen of hij spijt heeft van zijn leugens. Van zijn advocaat mag hij 'eigenlijk' niks zeggen. Na de ontdekking werd de Tukker uit de opvang gezet. De jeugdinstelling waar hij verbleef stelde dat de zorg voor de man dertigduizend euro heeft gekost en eiste het geld terug. "Belachelijk", zegt hij in het AD. "De rekening voor de opvang bedraagt volgens mijn berekeningen niet meer dan vierduizend euro."

Na de ontdekking mocht de man een tijd logeren bij een vrouw die het zielig vond dat hij uit de opvang was gezet. "Al snel vond ik een baantje in de keuken van een Burger King." Daar werd hij gefotografeerd door de Duitse sensatiekrant Bild Zeitung. Hij heeft inmiddels een ander baantje. Hij wil niet zeggen waar uit vrees voor een klopjacht.

Via een kennis kwam de man in contact met iemand bij wie hij nu in onderhuur zit. In de voornamelijk Turkse buurt kent niemand volgens de krant het verhaal van de Waldjunge. Onder meer de BBC wilde een documentaire over hem maken, maar daar wil de Tukker niet aan.

Voor het eerst sinds lange tijd zou het goed met de jongen gaan. "Ik weeg 20 kilo meer dan toen ik uit Hengelo moest vluchten. Ik heb onderdak en geld en volgende maand vier ik mijn 21ste verjaardag. De eerste verjaardag in mijn nieuwe leven. Daar was het me allemaal om te doen."